Verschil tussen Life Coach en therapeut

Een van de meest voorkomende misvattingen over life coaching is dat het een verkapte vorm van therapie is. 

In werkelijkheid is life coaching een unieke service die is ontworpen om mensen met doelen te helpen de resultaten te behalen 

die hen succes en voldoening zullen brengen, op alle gebieden van het leven. 

Hier zijn enkele van de verschillen tussen life coaching en therapie, en een basisgids voor wanneer welke hulpverlening geschikt is.

Wanneer doorverwijzing in de praktijk

Begrippen definiëren: Life Coach en Therapeut

Wat is therapie?

Therapie, ook wel counseling of psychotherapie genoemd, is een langdurig proces waarbij een cliënt samen met een zorgverlener problemen, overtuigingen, gedrag, relatieproblemen, gevoelens en soms lichamelijke reacties diagnosticeert en oplost. 

Het idee achter therapie is:

 • om zich te concentreren op trauma’s uit het verleden en problemen,
 • om zelfvernietigende gewoonten te veranderen,
 • relaties te herstellen en te verbeteren en
 • pijnlijke gevoelens te verwerken.

In die zin richt therapie zich op het verleden en op introspectie en analyse, in de hoop problemen uit het verleden op te lossen en een gelukkiger, stabielere toekomst te creëren.

Therapie en Dissociatieve stoornis

Wat doet een Life Coach?

Het verschil tussen een life coach en een therapeut is dat een life coach klanten een proces of traject aanbiedt, in plaats van reguliere sessies. 


In life coaching werkt een cliënt samen met een coach, die geen zorgverlener is, om:

 • doelen te verduidelijken en daarbij horende obstakels en problematisch gedrag te identificeren,
 • actieplannen te maken om de gewenste resultaten te bereiken.

Het proces van life coaching neemt het huidige startpunt van de cliënt als een acceptabele neutrale grond en is vanaf dat moment meer actiegericht. 


Een life coach stelt de coachée (Klant) in staat om controle over zijn leven te nemen en actie te ondernemen om naar zijn doelen toe te werken.

Overeenkomsten en verschillen tussen life coaches en therapeuten

De basisprincipes van life coaching onderscheiden zich van therapie.


Life coaches stellen geen diagnose van de mensen met wie ze werken, terwijl therapeuten ziektes en pathologiëen bepalen zodat hun patiënten klinisch kunnen worden behandeld.


Therapeuten analyseren het verleden van hun cliënt als een hulpmiddel voor het begrijpen van huidig ​​gedrag, terwijl life coaches eenvoudig huidig ​​problematisch gedrag identificeren en beschrijven, zodat de cliënt eraan kan werken om ze aan te passen.


Met andere woorden, therapeuten richten zich op ‘waarom’ bepaalde gedragspatronen optreden en coaches werken aan het ‘hoe’ om naar een doel toe te werken.


Wanneer je naar een life coach versus een therapeut kijkt, is het belangrijk te erkennen dat therapeuten cliënten helpen hun onderbewuste en onbewuste geest te verkennen en te begrijpen. Hun doel in deze verkenning is een diep begrip van gedrag en patronen.

Overeenkomsten en verschillen tussen life coaches en therapeuten

Life coaches richten zich op de acties en resultaten van een individu. Life coaches meten het succes van hun cliënt met prestatie-indicatoren en specifieke gedragsresultaten en doelen.


Therapie en life coaching delen bepaalde eigenschappen en doelstellingen.


Of je er nu voor kiest om met een life coach of therapeut te werken, beide zijn er om klanten in staat te stellen positieve veranderingen in hun leven aan te brengen en productiever te worden.


Hoewel therapeuten diagnosticeren en behandelen vanuit een gezondheidszorgperspectief, zijn niet alle therapie-klanten ziek. 

Veel gezonde mensen zoeken de hulp van zowel therapeuten als life coaches.


Therapeuten kunnen soms werken met specifieke resultaten in gedachten, zoals het stoppen van een bepaald problematisch gedrag. 


 Ondanks incidentele overlappingsgebieden zijn het werk en de processen van therapeuten en life coaches echter verschillend.

Moet ik een therapeut of een life coach zoeken?

Natuurlijk is de beslissing om een ​​therapeut of een life coach te zoeken heel persoonlijk. 

Het kan helpen om je voor te stellen dat je je klaarmaakt om een ​​reis te maken. Je kunt een kompas en gps voor je reis gebruiken. 


Welke moet je kiezen? 

Welke zal het meest nuttig zijn tijdens jouw specifieke reis?


Als je fysiek niet goed bent of niet goed weet waarheen, dan zal een gps je niet helpen. Je moet tenminste eerst weten waar het noorden ligt. Als je niet weet welke richting je uit moet, moet je misschien naar de dokter gaan voordat je aan je reis begint


Een dokter kan je dan opnieuw richting geven en je in de juiste richting zetten. 


Als je echter gezond bent en gewoon iemand nodig hebt om je te helpen met het bereiken van je bestemming of doel, het vinden van het beste pad of om je te helpen om obstakels te vermijden of overwinnen, dan is een gps de beste keuze.De Kracht van Keuzes maken​

In dit voorbeeld is de dokter te vergelijken met een therapeut die voor jou het kompas is. 

Hij of zij kent je goed genoeg om grote uitdagingen in je leven aan te gaan door je mentale en emotionele welzijn te verkennen.  Op die manier weet je (terug) waar het noorden ligt. 


Mensen die het noorden wel weten liggen, maar een specifieke bestemming willen bereiken en niet goed weten hoe eraan te beginnen, hebben eerder een gps nodig. De life coach is de gps. 


Hij of zij heeft een deskundige kennis van wat je nodig hebt op jouw reis en einddoel en kan jou helpen de bestemming te bereiken.


Een life coach kan begeleiding bieden in:

 • Persoonlijke en professionele doelen verduidelijken en bereiken
 • Bedrijfsplannen maken
 • Werken aan het verbeteren van communicatieve vaardigheden
 • Werken aan het verbeteren van je zelfvertrouwen
 • Financiële onafhankelijkheid en veiligheid bereiken
 • Een balans vinden tussen werk en privé
 • Een nieuw bedrijf starten of een bestaand bedrijf laten groeien

Een therapeut daarentegen richt zijn gesprek op:

 • Herstel van trauma’s uit het verleden
 • Onderzoek waarom relaties uit het verleden (zakelijk of persoonlijk) destructief zijn geweest
 • Behandelen van depressie of angst die het vermogen om thuis of op het werk te functioneren beïnvloedt
 • Het overleven na een scheiding of verlies van een geliefde

Hoewel life coaches en therapeuten af ​​en toe cliënten met vergelijkbare problemen helpen, is hun werk niet hetzelfde. 


Om de juiste professionele expertise te krijgen, is het cruciaal om te weten welke begeleiding jou het beste kan dienen. Heb je een therapeut nodig of passen life coaching diensten beter bij jou? 


Life coaching is niet alleen een afgezwakte versie van therapie. Het is een dynamische discipline die is ontworpen om mensen te motiveren en te inspireren om meer te bereiken dan ze denken dat mogelijk is.


Bron: Tonny Robbins