Wat is narcisme?

Het is een overlevingsstrategie op een emotionele verwaarlozing die hij/zij als kind meemaakte.

Belangrijk om te lezen

Wat is een narcistisch persoonlijkheidsstoornis

Heel belangrijk is om een onderscheid te maken 

tussen gezond en ongezond narcisme. 

Iedereen kent gezond narcisme. Gezond narcisme helpt je om een gevoel van minderwaardigheid te vermijden en je gemotiveerd te houden; dat is iets positiefs, het is functioneel.


Een narcist zit gevangen in de overdreven overtuigingen van zijn eigen kunnen. Hij heeft een grote overtuigingskracht en is zo heilig overtuigd van zijn eigen gelijk, dat hij/zij zijn eigen fantansie wereld voor waarheid gaat aanzien. 


Hij/zij gaat daardoor zijn eigen leugens geloven en wordt een pathologisch leugenaar, die de waarheid verdraaid om die in het eigen voordeel in te zetten. 


Dat gebeurt alleen zo subtiel en geniepig, dat je niet doorhebt dat er geestelijke spelletjes worden gespeeld. Waar een mannelijke narcist eerder het fysieke overgewicht benut, zal een vrouwelijke narcist vaker gebruik maken van manipulatie en emotionele chantage.


Een narcist is een meester(es) in manipulatie en probeert constant op je schuldgevoel in te spelen. Een narcist beschuldigt je van zaken die hij/zij zelf niet kan waarmaken.


Als je hem/haar daarop aanspreekt draait hij/zij alles heel 

vakkundig om. Er valt eigenlijk niet op een normale manier 

met een narcist te praten. Als je op een neutrale manier antwoordt zul je het verwijt krijgen dat je overgevoelig reageert. 


Met uitspraken als 'je neemt dingen veel te serieus op, zo heb ik het niet bedoeld, dat heb ik nooit gezegd of je hebt me zelf uitgedaagd., wordt de bal constant naar je teruggekaatst en wordt je op het verkeerde been gebracht.


Hier in de praktijk wordt geen coaching - Hypnotherapie 

aangeboden aan mensen met het narcistisch persoonlijkheidssyndroom, dit omdat ik niet de kennis en in de hoedanigheid ben om hen te begeleiden.  Daarvoor zal je doorgestuurd worden naar een psychiater.

Gewetenloos

Een narcist is verliefd op zijn eigen spiegelbeeld en raakt in paniek als hij erachter komt dat dat beeld niet overeenkomt met de werkelijkheid. 


Een narcist leeft voor de acceptatie door de ander, maar sterkt door de afwijzing, en daarmee lijdt hij aan een intense, chronische pijn. 


Door de lage eigenwaarde van een narcist zal hij zich aangevallen voelen door het succes en geluk van anderen. Wanneer het onechte gevoel van superioriteit wordt aangetast, wordt een narcist extreem jaloers en uit hij een onafgebroken stroom kritiek. Een narcist denkt het zelf altijd beter te weten en zal alles uit de kast halen om je daar van te overtuigen. 


Geweldloze communicatie is daarbij een wereldvreemd begrip. Als je tegen een narcist in durft te gaan weet je niet wat je meemaakt. Een narcist zit innerlijk zo in de knoop met zichzelf, dat hij je bij de minste tegenspraak negeert, of juist de directe confrontatie aangaat 

en ontploft in een niets ontziende woedeaanval.

Narcistische woede

Je innerlijke Ziel


Als je het doelwit bent van narcistisch misbruik, 

kan het voelen alsof 

je diepe innerlijke ziel letterlijk uit je is gezogen.


Dat noemen we het narcistisch ziel trauma.

Je voelt je vaak energetisch uitgeput.

Ook ben je emotioneel niet meer jezelf.

Je bent je spirituele verbinding met jouw levenskracht kwijtgeraakt.

Bovendien doe je fysieke (en seksuele) handelingen

die niet weerspiegelen wie je bent.


Daarnaast wankelt je geest de hele tijd. Je vraagt je zelfs af wat je hebt gedaan om de reactie te veroorzaken van de pathologische narcist / sociopaat.


In feite ben je maar een fractie van jezelf geworden. Je functioneert niet zoals vroeger. Bovendien ben je niet je normale zelf. U kunt niet geloven wat er van u is geworden.

Prooi

Een narcist heeft zich compleet afgesloten van zijn gevoelsleven en kan enkel in een relatie overleven waarin hij/zij

bewonderd en verafgood wordt.


Een narcist is in feite een roofdier. Een roofdier kan alleen overleven als er een narcistische voeding voorhanden is, een prooi, en dat slachtoffer wordt zorgvuldig uitgekozen op een bepaalde kwaliteit die een narcist ontbreekt, empathie.


Sommige mensen zijn zo empathisch dat ze haarfijn kunnen aanvoelen wat er in de ander omgaat. Ze handelen daarop, nog voordat er is uitgesproken wat de ander nodig heeft. Dat komt veel voor bij hoog sensitieve personen (HSP), al is hoog spirituele of hoog bewuste personen een betere benaming.


Deze personen zijn zeer invoelend, en dat is precies het lichtende voorbeeld waar een narcist door wordt aangetrokken.

Hoe kan je eruit stappen?

Weggaan van een narcist is behoorlijk moeilijk, omdat je naar hem/haar opkijkt en een deel van jezelf helemaal niet wilt vertrekken. Net als drugs. Je weet dat het slecht is, maar toch kan je niet zonder. Het voelde zo goed in het begin… 


Daarom is er maar één manier die werkt: afkicken. Als je die keuze maakt, dien je je goed te laten begeleiden, want omdat je zelf zo diep zit en zij meester-manipulators zijn, zullen ze er alles aan doen jou in hun macht te houden. 


Wanneer je door het narcistisch misbruik nog maar een schim van jezelf bent (gewichtsverlies, niet meer weten wie je bent,..) is de kans reëel dat de narcist hier plezier in zal vinden en je zal laten vallen als een baksteen na alles wat je voor hem hebt gedaan.


Narcisten willen vooral de controle over jou houden en daarvoor gebruiken ze alle tools: af en toe nog aandacht geven, wenen, smeken, agressie, aanwakkeren van schuldgevoel,...


De buitenwereld begrijpt je ook niet want je verhaal is onsamenhangend, je lijkt wel gek.


Naar de buitenwereld ben jij vaak de emotionele, labiele persoon en is de narcist de stabiele, 

verstandige persoon die alles. aankan.

Kan je herstellen van narcistisch misbruik?

EJa! Gelukkig wel, al is het niet de meest eenvoudige weg. Je zal jezelf moeten herontdekken. Begrijpen en aanvaarden wat er gebeurd is en dan voorzichtig in de spiegel kijken om te onderzoeken waarom dit gebeurd is. Wat je te leren hebt.

Hoe lastig het ook is, het is de moeite waard.


Hier in de praktijk werk ik op de 5 pijlers bij genezing:

EMOTIONEEL, MENTAAL, FYSIEK, ENERGETISCH en SPIRITUEEL.


Niemand kan dit voor ons doen.

Als je het niet voor jezelf doet, 

zal je heel je leven (en mogelijk ook in toekomstige levens) in dezelfde staat blijven. 

Daarom is het nodig om stappen te zetten naar zelfgenezing 

na narcistisch ziel trauma.


Van Overleven naar Leven